Öntözőrendszerek

Egy kert megfelelő módon történő öntözése egyike a legfontosabb teendőknek egy szép kert meglétéhez.


 A dísznövénytervező megtárgyalja a tulajdonos igényei által kiválasztott növények mibenlétét, és elhelyezkedését a leendő kertet illetően, a tereptárgyakat is ideértve. Az öntözéstechnikai szakember pedig ezen információk tudatában tervezi meg az öntözőrendszert, hogy minden növény, a számára legideálisabb vízmennyiséget vehesse magához. Ezért is tartjuk fontosnak kiemelni, hogy a dísznövénytervező és az öntözéstechnikai szakember egy csapatként dolgozzon!

 

Az öntözőrendszerek kiépítésénél először is alaposan felmérjük az öntözni kívánt területet. 


Nézzük, milyen szempontokat veszünk ilyenkor figyelembe:

- Milyen fekvésű a kert?

- Milyen méretű a kert?

- Milyen növények kerülnek majd elültetésre a kertben?

- Mennyire napfényes a kert?

- Mi lesz a fő vízforrás? ( fúrt kút, vezetékes víz, ciszterna )

- Mekkora vízhozammal számolhatunk a kert kiépítésekor?

Az öntözőrendszereink hazai importörtől származnak, a gyártó akár két év garanciát is vállalhat rájuk. 

 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen típusú víz halad át az öntözőrendszeren

A fúrt kutak általában homokos vagy magas vastartalmú vízzel szolgálnak, amely erősen koptathatja az öntözőrendszer szórófejét, esetleg kikoptathatja a fejen lévő tömítést. A szórófejek azonban így is gondtalanul működhetnek – rendszeres karbantartás és figyelem mellett – akár öt vagy tíz évig is. 

Cégünk az öntözőrendszerek szórófejeit kérés esetén flexibilisen köti be, amely technika segítségével megelőzhető, hogy a tulajdonos egy esetleges figyelmetlenség következtében ( például egy fűnyírás alkalmával ) tönkretegye a teljes szórófejet és a körülötte lévő rendszert. A flexibilis bekötés segítségével egy durvább ütést is elvisel a szórófej, sérülés esetén pedig csupán a bekötőcsövet kell kicserélni. 

Az öntözőrendszert a tél beköszönte előtt kompresszorral és szivattyúval vízmentesíteni kell, majd tavasszal újraindítani a növények ébredése előtt. 

 

Cégünk akkor is vállalja az öntözőrendszer kialakítását, ha már egy elkészült kertről van szó!