Térburkolatok

A térburkolatok kialakításakor is számos környezeti tényezőt kell figyelembe venni:


- Milyen színű az otthonunk külső burkolata?

- Milyen forgalom lesz a térburkolaton?

- Kerül-e öntözőrendszer kialakításra a kertben?

- Hová vezessen a térburkolat?

Tekintse meg referencia képeinket itt!

 

Fontos tudni!

A dísznövénytervezőnek ott kell lennie a térburkolat lefektetése előtt, hiszen ha öntözőrendszer kialakítására kerül sor, akkor a már lefektetett burkolatot fel kell a későbbiekben szedni a csövek elvezetése miatt. Fontos kiemelnünk továbbá, hogy a szórófejek a térburkolat szegélye mellé kerüljenek, hogy a fejek mindig a megfelelő irányba szórhassák a vizet. Ildomosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy szeretnénk, ha a kert tulajdonosa tájékoztatná cégünket, hogy rendelkezik-e kerti sütővel, esetleg játszótérrel, vagy tervezi-e azokat kiépíteni a környezetében.

 

Cél az egységes megjelenés!

A kertnek az otthonnal és a térburkolattal együtt egységes megjelenést kell, hogy reprezentáljanak. Figyelembe kell vennünk a kertünk földrajzi elhelyezkedését is, ugyanis ez is meghatározhatja a térburkolat kiválasztását. Például, ha sok napfény éri a kertet, úgy a világos színű burkolat visszaveri a tűző napsütést, főként nyáron. A sokszínű burkolat viszont megjelenésében harsány, elveszi a néző figyelmét a látnivalókról, a kertről és a házról. Ennek tükrében javasoljuk tehát a külső térburkolatok kiválasztását, hiszen ha egységes, szép küllemű kertet szeretnénk, a burkolatra is kiemelkedő figyelmet kell fordítanunk.

 

Egyensúly a funkciót és a látványt illetően

A térburkolat kiválasztásánál és kiépítésénél fontos, hogy egyensúlyban legyen a funkció és a látvány. A térburkolat kiválasztását annak alakja is megnehezíti: a különleges alakú burkolatokat több munkaórába kerül szakszerűen és időt állóan lefektetni. A térburkolat nem süllyedhet meg az idő múltával sem! Ezt a térburkolat lefektetése előtt a környezet alapos aládolgozásával, az altalaj tömörítésével lehet elérni.